Gerecycled beton, betonmix met minder cement, beton met ‘groen’ bindmiddel. De ConSensor technologie wordt ook ingezet om aan te tonen dat duurzaam beton aan de gestelde eisen kan voldoen.
De bank van ‘groen’ geopolymeerbeton is samen met studenten en medewerkers van de TU Delft ontworpen en gerealiseerd. In plaats van cement is een alternatief ‘groen’ bindmiddel gebruikt. Dit nieuwe bindmiddel lijkt op gewoon beton, maar bij de productie komt minder CO2 vrij. ConSensor is gebruikt om het uithardingsproces van geopolymeerbeton te volgen.

Geopolymeer monitoren
Voor dit project is op het webplatform van ConSensor een meting aangemaakt. De rode lijn is de temperatuur en de lichtblauwe lijn de geleidbaarheid. Aan de grafiek is goed te zien dat als de temperatuur snel omhoog gaat, de geleidbaarheid ook snel afneemt. Uit deze gegevens blijkt geopolymeerbeton snel verhardt.

Groen beton
Dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Rotterdam is dit project van onder leiding van Guang Ye en Mladena Lukovic gerealiseerd. “In de laboratoria van de TU Delft worden veel nieuwe ‘betonachtige’ materialen ontwikkeld, maar de toepassing in de maatschappij is altijd een zoektocht. Met de opgedane kennis en ervaring kan een volgende stap in schaalgrootte gemaakt worden, bijvoorbeeld een kleine brug.”
De bank staat in Rotterdam, aan de Coolhaven, vlakbij de Academie van Bouwkunst. De perfecte plek om hierover na te denken.

> Verder lezen over circulair bouwen