Gerecycled beton, betonmix met minder cement, beton met ‘groen’ bindmiddel. De ConSensor technologie wordt ook ingezet om aan te tonen dat duurzaam beton aan de gestelde eisen kan voldoen.
De bank van ‘groen’ geopolymeerbeton is samen met studenten en medewerkers van de TU Delft ontworpen en gerealiseerd. Om bij de productie minder CO2 te reduceren wordt in plaats van cement is geopolymeer als bindmiddel gebruikt. ConSensor is gebruikt om het uithardingsproces van geopolymeerbeton te volgen.

Geopolymeerbeton monitoren
Voor dit project is op het webplatform van ConSensor een meting aangemaakt. De rode lijn is de temperatuur en de lichtblauwe lijn de geleidbaarheid. Aan de grafiek is goed te zien dat wanneer de temperatuur snel omhoog gaat, de geleidbaarheid tegelijkertijd snel afneemt. Uit deze gegevens blijkt dat geopolymeerbeton snel verhardt.

Groen beton
Dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Rotterdam is dit project onder leiding van Guang Ye en Mladena Lukovic gerealiseerd. “In de laboratoria van de TU Delft worden veel nieuwe ‘betonachtige’ materialen ontwikkeld, maar de toepassing in de maatschappij is altijd een zoektocht. Met de opgedane kennis en ervaring kan een volgende stap in schaalgrootte gemaakt worden, bijvoorbeeld in de vorm van een brug.”
De bank staat in Rotterdam, aan de Coolhaven, vlakbij de Academie van Bouwkunst. De perfecte plek om hierover na te denken.

> Verder lezen over circulair bouwen
> Verder lezen over toepassing geopolymeerbeton spoorwegonderdoorgang